ΕΘΝΟΣ / ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ (Greece – 16/03/2016)

H ΑΝΤΖΕΛΙΚ ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Είναι κατάντια η άνοδος της ακροδεξιάς

«Οι χρυσαυγίτες είναι μια απειλή. Δεν είναι ούτε λίγοι ούτε μόνοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται κάποιοι και τους ψηφίζουν το 2016».

«Είναι απειλή οι χρυσαυγίτες» είπε η Αντζελίκ Κουρούνη στο 18ο Φεστιβάλ
«Είναι απειλή οι χρυσαυγίτες» είπε η Αντζελίκ Κουρούνη στο 18ο Φεστιβάλ

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, για την εγκληματική συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, τις απειλές και το ξύλο που δέχτηκε η ίδια και το συνεργείο της μίλησε χθες η δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια του Charlie Hebdo, Αντζελίκ Κουρούνη, που παρουσιάζει στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα το ντοκιμαντέρ της «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

Την ίδια ώρα όμως ξένισαν οι απόψεις για το Προσφυγικό -για κάποιους ίσως και να φτάνουν στα όρια της πρόκλησης- του Δανού σκηνοθέτη Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, στον οποίο πραγματοποιεί αφιέρωμα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας έξι ταινίες του. «Βρίσκομαι σε μια σύγχυση για το θέμα αυτό, όπως και όλη η Δανία.

Στην πατρίδα μου έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα υγείας, παιδείας, ασφάλειας και λόγω των προσφύγων αυτό θα καταρρεύσει και φοβόμαστε ότι θα γίνουμε Νότια Αφρική», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Φεστιβάλ.

Η Αντζελίκ Κουρούνη ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας της το 2009, «λόγω μιας έμμονης ιδέας που έχω χρόνια τώρα για τα φασιστικά κινήματα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», ενώ δεν έκρυψε τους φόβους της για την επόμενη μέρα. «Περιμένουν την ώρα τους για να κυβερνήσουν οι χρυσαυγίτες, αλλά εγώ θα μείνω με την απορία: ποιοι και γιατί τους ψηφίζουν;», είπε και συμπλήρωσε γελώντας: «Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιος γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή και φεμινίστρια, κόρη μεταναστών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Αν έρθει η Χρυσή Αυγή, το πρόβλημά μας θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν».

Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν τόνισε «φοβόμαστε ότι η εισροή τόσο πολλών ανθρώπων μας στερεί όλα αυτά που ήρθαν για να βρουν…»
Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν τόνισε «φοβόμαστε ότι η εισροή τόσο πολλών ανθρώπων μας στερεί όλα αυτά που ήρθαν για να βρουν...»

Ο φόβος, η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση είναι για την ίδια οι αιτίες που οδηγούν στην εδραίωση του ναζιστικού μορφώματος, ενώ για την Ευρώπη πιστεύει ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι η κατάντια του πολιτικού συστήματος. Ακούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να μιλά για κλειστά σύνορα. Αγνοεί, και εμείς το ανεχόμαστε αυτό, ότι το άσυλο, η ελευθερία, η ισότητα, η ελεύθερη μετακίνηση, η ισονομία είναι οι θεμέλιοι λίθοι της Ευρώπης».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, οι ταινίες του οποίου κινούνται ανάμεσα στη μυθοπλασία και την τεκμηρίωση. Ερωτηθείς για το Προσφυγικό που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη και για το ενδεχόμενο να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τέτοιο θέμα, ο Κάρλσεν απάντησε πως «ποτέ δεν θα το άγγιζα γιατί είμαι, όπως και όλη η Δανία, σε πολύ μεγάλη σύγχυση (σ.σ. confusion, η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησε). Υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που αντιδρά στην έλευση και στην εγκατάσταση των προσφύγων».

Περιέγραψε μια Δανία φοβισμένη, που ψάχνει τρόπο να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. «Φοβόμαστε ότι η εισροή τόσο πολλών ανθρώπων μας στερεί όλα αυτά που ήρθαν για να βρουν. Εχουν έρθει στη Δανία εξαιρετικοί Σύροι γιατροί, αλλά γιατί δεν έμειναν στην πατρίδα τους να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους; Οι γυναίκες στη Δανία πρωτοστάτησαν σε φεμινιστικά κινήματα και απολαμβάνουν μεγάλη ελευθερία, τώρα έρχονται άλλες που δεν τολμούν καν να βγουν από τα σπίτια τους», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ενδιαφέρον που πλέον έχουν μπει νέα πολιτιστικά στοιχεία στην κοινωνία της Δανίας, «αλλά προκύπτουν πολιτικά και άλλου τύπου ζητήματα που πρέπει να λύσουμε».

Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 40 ταινίες, έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές, δοκίμια και ένα μυθιστόρημα. Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα προβάλλει έξι ντοκιμαντέρ του, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε χθες με masteclass που έδωσε ο σκηνοθέτης.

Πηγή: Έθνος